ANC

Gör om, gör rätt. Dag 19

Och där var 4/7 av LIA-1 avklarad!

Rubriken kommer förklaras i slutet men vi börjar med en stämningsbild. Jag har redan sett fler soluppgångar på 4 veckor än jag gjort på år och dar då jag aldrig varit någon vidare morgonpigg person (förut). Det här håller på att bli ett gift dock och funderar på att ställa klockan på 04.45 på helgerna med…

Stämningsbild (Soluppgång över Nissan, baksidan av Jonabs bod)

Taget från södra delen av Storgatan, stensättarna hann precis påbörja här igår, gryningsljuset sjunker sakta ner på fasaderna.

Dagarna börjar ofta med att gå runt o surra med folk och se om någon behöver något utsatt, om någon pinne är nerkörd eller dyligt. Det sker i princip 3 arbeten på Storgatan simultant nu, stensättning, markjustering och nergrävning av de sista rännorna. (Detta stämmer inte helt i dagsläget då två gäng håller på att justera marknivåerna för att hålla undan för de snabba stensättarna). Sedan har vi ett gäng på Stora Torg som ligger precis bredvid (Där jag installerade busskantstöd och aco-drain häromdagen) Så man tar sin morgonwalk och kollar om allt är under kontroll.

Ofta är det under kontroll då man som mätare/utsättare gärna ligger någon dag före men ibland blir det ju panik med nått som man inte blivit informerad om. Idag var det bannemig inte en enda utsättning som behövdes på morgonkvisten så vi drog ganska snabb ner till våra härliga 5 hektar nere i hamnen.

Vi skulle mäta in ytterkanterna av området som skall anläggas SAMT arbetsområdet. Arbetsområde var ett helt nytt fenomen i min värld men Mätarmicke förklarade vad detta handlade om. Arbetsområdet är ytan som vi har till förfogande och som sträcker sig utanför området som skall justeras/anläggas/modifieras. Denna ytan är normalt helt under entrepenörens kontroll och där har inga andra rätt att vistas utan vår tillåtelse, ytan sträcker sig olika långt utanför byggområdet beroende på vilken typ av entrepenad som det handlar om. På storgatan är arbetsområdet det samma som byggområdet men där är det reglerat i bygghandlingen att vi måste se till att det alltid finns framkomlighet till alla butiker, men vi har rätt att spärra av tillfartsvägar och delar av gatan där folk inte skall vistas så länge det finns gångstråk in till varenda liten butik. (Detta kräver lite klurig planering)

I hamnen går arbetsområdet 8-12 meter utanför den enorma parkeringsplats som skall höjas upp och det måste markeras för att sedan kunna hägnas in, maskiner o annat kräver lite svängrum för att fixa saker o ting här, därav större arbetsområde.

Sagt o gjort, ut med gps-stickan o mäta in, rätt skön omväxling från city där precis all mätning sker med totalstation.

Stötte på den här byggnaden på min promenad, jag tänkte att jag måste känna på dörren och se om den är låst för det verkade finnas dyrbara saker där inne, mycket riktigt var dörren riktigt rejält låst så att inte en kotte skulle kunna ta sig in och stjäla saker. Det är skönt att se att man är noga att låsa om sig.

Låst dörr, byggnaden totalt inbrottssäker

Tillbaka till stan lagom till frukost och där möttes man av en överraskning på bordet.

Fredagsöverraskning!

Klappat och klart för våffelbak!

I boden har alla bestämda sittplatser, vissa platser är markerade med eltejp (se Martins plats längst in till vänster i bild tex) och man sätter sig INTE på någon annans plats, basta! (detta fick jag f.ö lära mig på min första dag på praktiken då jag satt i en angränsande bod som numera tillhör stensättarna)

Min plats är precis till höger om våffeljärnet och gissa vad detta innebar…Jodå, praktikanten fick brassa våfflor till hela gänget, det var ett sant nöja och jag påpekade att detta var förmodligen den enda gången jag gjorde nån nytta under praktiken.

Om man bakar våfflor i en trång bod så sprider det sig en rätt skön doft med, funderar på att börja baka våfflor hemma i en garderob för att efterlikna detta.

Vid 11-tiden slog blixten ner! Oerhört dåliga nyheter, en korsning mellan storgatan och klammerdammsgatan som var höjdjusterad igår och som stensättarna skulle börja med på söndag (som jag skrivit tidigare jobbar stenisarna söndagar med) var totalt fel i höjd. Någon hade varit helt snett på det med att kolla på fallen och höjderna som stensättarna ville ha. Marken måste upp 2-4 centimeter (med bärlager) och detta måste, MÅSTE vara klart innan vi går hem. Vi slutar kl 13 på fredagar och det utbröt mindre panik, folk hade saker planerat osv. Vårat enda uppdrag vi hade kvar var att sätta en centrumpunkt på detta område då det skall läggas smågatsten i en cirkel, det kan vi INTE göra innan marken är färdigjusterad. (Suck).

Det är inte en helt enkel historia att justera en korsning med en jäkla massa olika fall till höger och vänster. Här fick jag en inblick i vad lagarbete innebär, varenda kotte på Jonab i stan anslöt och alla hjälptes åt för att få detta klart, 8 man hjälptes åt för att fixa detta, en arbetsledare och en platschef anslöt och hjälpte till,  2 maskinister körde fram grus och vi fick skyffla och raka grus fram o tebax och spänna trådar så vi hamnar 12 centimeter under färdig höjd. (Går inte att skylla på utsättarna här, då vi alltid sätter ut färdig höjd). Som praktikant är jag såklart inte tvingad att arbeta övertid men vafan…inte lämnar jag folk i sticket så det var bara att grabba en skyffel och börja ösa, 30 graders värme och vindstilla…bara att ösa.

Till slut så strax efter kl 14….

Äntligen!

Centrum i cirkeln utsatt och eftersom det är portugiser som skall sätta smågatsten på söndag skrev jag såklart på portugisiska.. 😉

 

Comments are closed.

Post Navigation