ANC

Hjälmtvång förtydligat, dag 17 och 18

På de flesta arbetsplatser är det krav på att ha krukan på skallen, ibland undrar man lite varför när det inte finns några ställningar eller något annat farligt ovanför en. Igår blev jag dock varse med oerhört tydlighet varför hjälm är riktigt bra!

Mitt i stan när jag sakta lunkade med min avvägningsstång så plaskade det till i skallen, hmm det var en rejäl vattendroppe tänkte jag, undrar vart den kom ifrån..  Tills jag kollade på min axel som var vit! Av med krukan och banne mig om inte ett måselände hade fått in en total fullträff! Fick väck det värsta direkt men lite stannade kvar för att förevigas på bild Kan man ha mer otur? Resten av gänget fick sig ett gott skratt i boden på frukosten men det bjuder jag gärna på.

Måsbajs också

Efter frukost igår skulle vi påbörja en makabert stor inmätning för ett nytt projekt, 5 hektar (50.000 kvadratmeter) nere i hamnen skall höjas upp 1.25 meter för att inte bli översvämmat om utifall att havet får för sig att stiga. Brutalt med massor som skall fraktas dit, jag blev lite vimmelkantig när jag tänkte på hur många kubik med bärlager det är, för att inte tala om hur många lastbilslass det blir.

En gigantisk parkeringsplats för nyimporterade bilar.

Efter regnet på morgonen kom värmen och luftfuktigheten var högre än hög, ytan är väl ca 400x125m och man mäter in i längsled med ca 5 meters mellanrum. (Gå 400m, flytta 5 meter åt ett håll, gå tillbaka 400m, repetera i oändlighet) Stegräknaren ballade ur och ville inte vara med, trött mätare på onsdag kväll.

Idag torsdag var det skållhett ute som omväxling, gick väl mest runt och njöt och strömätte lite. Bland annat mätte vi en stensättningar som blivit färdiga. Stensättarfirman jobbar som illrar och har hyrt in 4 portugiser som hjälper till för att ha en chans att bli klara, direkt från portugal kommer de och pratar inte många ord engelska. Absurt skickliga typer vilket man förstår om man varit nere i medelhavstrakten och sett hur oerhört mycket vackra stensatta gator det finns. Eftersom jag pratar en del spanska så har jag hälsat på dem med ”Olá” som är hej både på portugisiska och spanska, det föranledde en portugis att tro att jag inte var svensk så han har börjat fråga ut mig lite. Portugisiska och spanska är inte direkt lika, lite mer skillnad än svenska och danska men det går att förstå varandra om man pratar långsamt som tusan, många ord är gemensamma men uttalet skiljer sig rejält åt.

Killen jag snackar med verkar oerhört sympatisk och är nyfiken av sig, har fått reda på att han sett mer regn på 2 veckor här än vad han varit med om på flera år hemma, riktigt kul att försöka kommunicera och när man lyckas förstå varandra. Skön snubbe som begriper spanska bättre än jag begriper portugisiska men han anstränger sig och pratar ultralångsamt och då funkar det.

”Como você está” skall jag prova imorgon

Portugiser in action

Dagarna rinner på i rasande fart och mer än halva LIA’n är redan över, kommer redan sakna det här när sommarlovet börjat, kanske måste snacka med skolan om man kan få lov att förlänga LIA’n ett tag till 😉

Nu skall jag gå igenom lite fler fraser på portugisiska innan man slockar.

Comments are closed.

Post Navigation